Kosulys ir rūkymas - Stravinskaitė, Kristina (Pulmonologija ir alergologija, 2008)
Kosulys – svarbus kvėpavimo sistemos apsauginis refleksas. Kosuliu skundžiasi 9–33 proc. Europos ir JAV gyventojų. Kosulys yra vienas dažniausių simptomų, dėl kurių pacientai kreipiasi į gydytoją. Vaistams nuo kosulio, nepaisant jų dalinio efektyvumo, išleidžiama šimtai milijardų dolerių. Taigi kosulio problema aktuali ne tik medicininiu, bet ir socialiniu bei ekonominiu požiūriu. Rūkymas yra vienas svarbiausių išvengiamų kvėpavimo ligų rizikos veiksnių. Rūkymas sumažina sveikų asmenų kosulio reflekso jautrumą, bet jis normalizuojasi jiems metus rūkyti. Sergančių LOPL rūkorių ir sergančių LOPL buvusių rūkorių kosulio reflekso jautrumas nesiskiria.