Vietinių anestetikų šalutinis poveikis - alergija ar kitas nepageidaujamas poveikis - Ragaišienė, Sandra; Šitkauskienė, Brigita (Pulmonologija ir alergologija, 2008)
Straipsnyje aptartas galimas vietinių anestetikų nepageidaujamas poveikis, kurį sunku atskirti nuo tikrosios alergijos. Vietinio anestetiko sukeltus simptomus reikėtų laikyti vaisto nepageidaujamu toksiniu poveikiu. Kartu reikia įvertinti kitas galimas priežastis: paciento susijaudinimą, hiperventiliaciją, klajoklio nervo ir kraujagyslines reakcijas bei adrenalino, esančio kai kurių vietinių anestetikų tirpaluose, poveikį. Taip pat svarbu įsitikinti, ar pacientas nėra įsijautrinęs lateksui. Tikrąsias alergines reakcijas anestetikai sukelia labai retai – jos tesudaro 1 proc. visų nepageidaujamų šių vaistų reakcijų. Gydytojams svarbu atskirti tikrosios alergijos ir kito nepageidaujamo poveikio simptomus ir skirti tinkamą gydymą. Pacientą, kuriam įtariama buvusi alerginė reakcija vietiniam anestetikui, reikėtų siųsti pas alergologą. Alergijai patvirtinti paprastai atliekami odos ir didėjančių dozių provokaciniai mėginiai. Straipsnyje pateiktos alerginių reakcijų į vietinius anestetikus gydymo rekomendacijos.