Atspari vaistams vaikų tuberkuliozė - Steponavičienė, Dalia; Andriuška, Algirdas (Pulmonologija ir alergologija, 2008)
Tuberkuliozė tebėra didžiulė žmonijos problema. Netinkamai gydant ligonius, skiriant per trumpą gydymo kursą, per mažas dozes, nutraukiant gydymą, tuberkuliozės mikobakterijos tampa atsparios vaistams nuo tuberkuliozės. Straipsnyje aptariama mikobakterijų atsparumo priežastys bei profilaktikos galimybės, vaikų atsparios vaistams tuberkuliozės diagnostikos kriterijai, gydymo rekomendacijos. Kauno 2-oje klinikinėje ligoninėje vaikų sergančių atsparia vaistams tuberkulioze padaugėjo nuo 1 iki 5 atvejų per pastaruosius metus. Aprašome du klinikinius vaikų tuberkuliozės atvejus, kai vaistams atsparia tuberkulioze sergantys suaugusieji apkrėtė vaikus. Ar gali tik DOTS metodikos taikymas išspręsti šią problemą? Mūsų nuomone, reikalingas priverstinis gydymas suaugusiems ligoniams, kurie nesigydo ir užkrečia aplinkinius.