Dažnai sergantis vaikas - ar nesutrikęs jo imunitetas - Malickaitė, Radvilė (Pulmonologija ir alergologija, 2008)
Visus imunodeficitus jungiantis bruožas – padidėjęs imlumas infekcijoms. Daugeliu atvejų imunodeficitas būna įgytas, antrinis. Pirminis imunodeficitas (PID) yra imuninės sistemos ląstelių vystymosi, diferenciacijos ir brendimo sutrikimų pasekmė, jų dažnumas Europoje – 1,33 iš 10 tūkst. gyv.; šiuo metu aprašyta apie šimtas PID. Imuniniai defektai gali būti sąlyginai skirstomi pagal pažeistas funkcines imuninės sistemos dalis siejant su būdingais klinikiniais simptomais arba pagal juos lemiančius genų defektus. Antrinis imunodeficitas gali išryškėti po traumų, operacijų, esant nepakankamai mitybai, sergant piktybinėmis ligomis (pvz.: leukemija, limfoma, daugine mieloma, infekcinėmis ligomis, taip pat ir žmogaus imunodeficito virusu), dėl įvairių vaistų poveikio (pvz.: gydant chemoterapiniais preparatais, imunosupresoriais po organų persodinimo, steroidais arba nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo, antibiotikais, po spindulinio gydymo, ypač galvos ir kaklo srityje.