Lėtinės dilgėlinės ypatumai - Gasiūnienė, Edita; Šitkauskienė, Brigita (Pulmonologija ir alergologija, 2007)
Lėtinė dilgėlinė (LD) labai smarkiai blogina gyvenimo kokybę, nes sutrinka miegas, atsiranda nuovargis, socialinė izoliacija, emocinių bei seksualinių sunkumų, stokojama energijos. Lėtinė dilgėlinė – tai įvairialypis ligų ir būklių kompleksas, kuriam būdingas greitas pūkšlių susiformavimas kasdien ar rečiau, trunkantis ilgiau nei šešias savaites. Kai kuriais atvejais sunku nustatyti priežastį, sukeliančią lėtinę dilgėlinę, tada diagnozuojama lėtinė idiopatinė dilgėlinė. Vis dėlto kiekvieną kartą reikia siekti nustatyti ligą sukeliančią priežastį, nes nuo jos atmetimo priklauso gydymo kokybė. Beveik pusei pacientų, sergančių lėtine idiopatine dilgėline, nustatoma autoantikūnų, kurie skatina putliųjų ląstelių degranuliaciją. Antros kartos antihistamininiai vaistai yra pirmaeiliai gydant lėtinę dilgėlinę, jų saugumas ir veiksmingumas įrodytas moksliniais tyrimais.