Įkvepiamojo budezonido vaidmuo gydant astmą: farmakologinių tyrimų pamokos - Vaidelienė, Laimutė (Pulmonologija ir alergologija, 2011)
Įkvepiamieji gliukokortikoidai (ĮGK) yra pirmaeiliai ilgalaikio astmos gydymo vaistai. Naujos ilgalaikio astmos gydymo budezonidu studijos suteikė daug įdomios informacijos, papildančios astmos gydymo rekomendacijas. Trejų metų trukmės dvigubai aklo START (angl. inhaled Steroid Treatment As Regular Therapy) tyrimo rezultatai parodė, kad anksti pradėtas gydymas įkvepiamuoju budezonidu sumažina kvėpavimo sutrikimus ir būsimų sunkių paūmėjimų tikimybę 44 proc. suaugusiųjų ir vaikų, sergančių naujai diagnozuota bei ĮGK iki tol negydyta astma. Deja, ankstyvo gydymo ĮGK teigiama įtaka ilgalaikiams kvėpavimo funkcijos pokyčiams nebuvo įrodyta. Panašūs duomenys gauti ir CAMP (angl. Childhood Asthma Management Program) studijoje, kuri patvirtino, kad gydymas ĮGK neveikia natūralios astmos eigos. Vis dėlto CAMP studijos indėlis į astmos gydymo rekomendacijas labai svarbus, nes joje patvirtinta nuolatinio gydymo ĮGK būtinybė, ne norint paveikti natūralią ligos eigą, o siekiant pagerinti astmos kontrolę. Dažnas astma sergantis pacientas vengia vartoti ĮGK ilgą laiką. Svarbiausia priežastis – nepageidaujamo poveikio baimė. Todėl siekiama minimizuoti nepageidaujamus reiškinius ir padaryti astmos gydymą dar patogesnį. START studija patvirtino budezonido efektyvumą ir saugumą vartojant jį vieną kartą per parą, o OPTIMA (angl. Oxis and Pulmicort Turbuhaler in the Management of Asthma) ir FACET (angl. Formoterol And Corticosteroids Establishing Therapy) studijos įrodė sudėtinio gydymo efektyvumą bei saugumą gydant vidutinio sunkumo ir sunkią astmą. Visi kartu šie tyrimai pagrindžia kasdienės ĮGK terapijos efektyvumą ir saugumą gydant nuolatinės eigos lengvą ar vidutinio sunkumo astmą, palaiko ankstyvo gydymo ĮGK naudą ir pateikia sudėtinio gydymo indikacijas.