Atopinis dermatitas: šiuolaikinis požiūris - Leišytė, Palmira (Pulmonologija ir alergologija, 2007)
Atopinis dermatitas (AD) yra lėtinė odos uždegimo liga, kuriai būdingas pasikartojantis stiprus niežėjimas, nuo amžiaus priklausoma išbėrimų lokalizacija ir tam tikras išbėrimų pobūdis. Daugiau kaip 85 proc. vaikų suserga šia liga iki 5 metų, o pirmaisiais gyvenimo metais – net 60 proc. Suaugus liga prasideda 16,8 proc. pacientų. Iki šiol tebediskutuojama dėl alergijos įtakos atopiniam išbėrimui. Suaugusiuosius labiau veikia įkvepiamieji alergenai, vaikus – maisto alergenai. Alergijai nustatyti dažniausiai atliekami odos dūrio mėginiai, tiriami specifiniai IgE kraujo serume. Pastaraisiais metais išskiriama grupė pacientų, kuriems nustatoma IV tipo sensibilizacija atliekant atopinius lopo mėginius.