Antros kartos H1 antihistamininiai vaistai: jų vartojimo indikacijos, veiksmingumas ir saugumas - Ragaišienė, Sandra; Šitkauskienė, Brigita (Pulmonologija ir alergologija, 2007)
Vienas iš svarbiausių mediatorių, dalyvaujančių alerginio rinito, lėtinės dilgėlinės bei kitų alerginių reakcijų patofiziologiniuose procesuose, yra histaminas. Veikdamas H1 receptorius, histaminas sukelia odos niežulį, papulinį išbėrimą, bronchų spazmą, nosies niežulį ir užburkimą. Simptomams slopinti skiriama pirmos ir antros kartos antihistamininių vaistų. Kadangi šie vaistai yra vieni dažniausiai vartojamų, straipsnyje aprašomi abiejų klasių antihistamininių vaistų skirtumai daugiau dėmesio atkreipiant į antros kartos vaistų vartojimo indikacijas, jų veiksmingumą ir saugumą.