Alergija plėviasparnių vabzdžių nuodams: paciento tyrimas ir gydymas - Černiauskas, Kęstutis; Malinauskienė, Laura (Pulmonologija ir alergologija, 2020)
Plėviasparnių vabzdžių įgėlimai sukelia sistemines alergines reakcijas iki 7,5 proc. suaugusiųjų ir iki 3,4 proc. vaikų. Jos gali būti įvairaus sunkumo: nuo lengvų odos simptomų iki sunkių, mirtimi gresiančių anafilaksinių reakcijų. Pacientai, patyrę sisteminę reakciją, dažnai jaučia baimę, yra stigmatizuoti, gali būti priversti keisti savo įpročius, šiltuoju metų laikotarpiu nešiotis pirmosios pagalbos vaistų, o vienintelis gydymo būdas, galintis apsaugoti tokius pacientus nuo gyvybei pavojingos reakcijos – specifinė nuodų imunoterapija. Ji veiksmingai apsaugo nuo galimų sisteminių alerginių reakcijų ir rekomenduojama vaikams bei suaugusiems asmenims, kuriems nustatyta sensibilizacija ir sisteminės alerginės reakcijos, neapsiribojančios odos simptomais. Reikšminiai žodžiai: plėviasparniai, nuodai, anafilaksija, triptazė, specifinė nuodų imunoterapija.