Bedakvilino ir delamanido vartojimas vaistams atspariai tuberkuliozei gydyti. Kokių šalutinių poveikių galima tikėtis? - Gaudiešiūtė, Ieva; Miliauskas, Skaidrius (Pulmonologija ir alergologija, 2020)
Tyrimo tikslas. Ištirti, ar naujųjų medikamentų nuo tuberkuliozės (TB) – bedakvilino (BDQ) ir delamanido (DLM) vartojimas klinikinėje praktikoje yra saugus. Tyrimo metodai. Atlikta retrospektyvioji 32 vaistams atsparia (VA) TB sergančių pacientų, gydytų BDQ ir (arba) DLM nuo 2016 m. antrojo pusmečio iki 2019 m. pirmojo ketvirčio pabaigos Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų filialo Romainių TB ligoninės Rezistentinės TB skyriuje, ligos istorijų analizė. Vertinti tiriamųjų duomenys bei naujųjų medikamentų nuo TB sukelti šalutiniai poveikiai. Rezultatai. Didžioji dalis tiriamųjų buvo santykinai jauno amžiaus (mediana – 50 metų) vyrai. 59,38 proc. pacientų buvo piktnaudžiaujantys alkoholiu. 56,3 proc. pacientų, gydytų naujaisiais vaistais nuo TB, sirgo ypač vaistams atsparia TB. Dažniausiai radiologiškai rastas abipusis plaučių pažeidimas (68,75 proc.). Pusei tiriamųjų pasireiškė bent vienas galimas šalutinis poveikis. Dažniausi galimi šalutiniai poveikiai: QTc intervalo prailgėjimas, išbėrimas, pykinimas arba vėmimas. Rečiau pasireiškė periferinė neuropatija, viduriavimas, širdies plakimo pojūtis. Dėl kliniškai reikšmingų pokyčių elektrokardiogramoje vienam pacientui nutrauktas gydymas DLM. Trimis (9,38 proc.) atvejais neabejota, jog šalutinį poveikį sukėlė BDQ arba DLM. Gydymo metu statistiškai reikšmingo ryšio tarp amžiaus, lyties bei alkoholio vartojimo ir galimų šalutinių poveikių pasireiškimo nenustatyta (p>0,05). Statistiškai reikšmingo QTc intervalo prailgėjimo ryšio su amžiumi bei lytimi taip pat nepavyko nustatyti (p>0,05), tačiau tai imtyje buvo būdinga tik vyrams. Išvados. Gydymas naujaisiais prieštuberkulioziniais vaistais yra pakankamai saugus. Siekiant nustatyti įvairių veiksnių įtaką šalutinių poveikių pasireiškimui, tikslinga atlikti tyrimą su didesne imtimi.