Daugiadisciplinio konsiliumo vertė diagnozuojant ir gydant intersticines plaučių ligas. Kauno klinikų patirtis - Vasiliauskas, Gedinimas; Biekšienė, Kristina (Pulmonologija ir alergologija, 2020)
Įvadas. Tarptautinės rekomendacijos rekomenduoja intersticinių plaučių ligų (IPL) diagnostiką atlikti specializuotuose centruose, pacientus aptariant IPL daugiadiscipliniame konsiliume (IPLDDK). Tyrimo tikslas. Nustatyti IPLDDK vertę IPL diagnostikai ir gydymo taktikos apsprendimui Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų (toliau – Kauno klinikų) Pulmonologijos klinikoje. Tyrimo metodika. Atlikta retrospektyvioji pacientų, pristatytų Kauno klinikų IPLDDK nuo 2019 m. sausio 10 d. iki 2020 m. sausio 9 d., duomenų analizė. Į tyrimą įtraukti pacientai, kuriems pirmą kartą nustatyta IPL diagnozė. Rezultatai. Iš 98 tirtų pacientų 67,4 proc. pacientų IPL diagnozė nustatyta per pirmą IPLDDK aptarimą. Dažniausiai buvo nustatyta sarkoidozės diagnozė – 48,9 proc., po 8,2 proc. – idiopatinės plaučių fibrozės, idiopatinės nespecifinės intersticinės pneumonijos ir hipersensityviojo pneumonito. 63,3 proc. IPL diagnozių nustatytos remiantis klinikiniais ir radiologinių tyrimų duomenimis. Prieš IPLDDK aptarimą 45,9 proc. pacientų nustatyta nepatikslinta IPL. IPLDDK metu diagnozė pakeista 53,1 proc. pacientų. Visiems pacientams, nustačius IPL, rekomenduota gydymo taktika. Išvados. Tyrimo rezultatai parodė, kad IPLDDK yra tikslingas diagnozuojant IPL ir apsprendžiant gydymo taktiką.