Fizinio aktyvumo svarba sergant lėtine obstrukcine plaučių liga - Kalinauskaitė-Žukauskė, Virginija (Pulmonologija ir alergologija, 2020)
Lėtinė obstrukcinė plaučių liga (LOPL) yra lėtinė, progresuojanti ir neįgalumą sukelianti liga. Ligai būdinga nuolat blogėjanti plaučių funkcija, mažėjantis fizinis aktyvumas ir pajėgumas. Tai reikšmingai apriboja kasdienę žmogaus veiklą, skatina ligą progresuoti. Bronchus plečiantieji vaistai yra LOPL gydymo pagrindas. Tačiau pastaraisiais metais išskirtinis dėmesys skiriamas fizinio aktyvumo ir pajėgumo gerinimui, ką veiksmingai galima pasiekti, derinant medikamentinį gydymą su elgesio terapija, sudaromos palankios sąlygos gerinti fizinį aktyvumą, turintį tiesioginį ryšį su ligos baigtimis.