Priešvėžinės vakcinos: praeitis, dabartis ir ateitis - Staikūnienė, Jūratė (Pulmonologija ir alergologija, 2021)
Navikai išvengia imuninės sistemos priežiūros dėl susidariusios imunosupresinės mikroaplinkos. Vėžio ląstelės išnaudoja imuninės kontrolės taškus ir palengvina savų ląstelių augimą bei dauginimąsi. Naujos įvairių lokalizacijų vėžio imunoterapijos strategijos, naudojant imuninės kontrolės inhibitorius prieš programuotos ląstelių žūties baltymą PD-1, jo ligandą PD-L1, su citotoksiniu T limfocitu susijusį antigeną 4 (CTLA-4 ) arba chimerinius T limfocitų receptorius (CAR-T), žymiai pagerino vėžio gydymo rezultatus. Deja, daugeliui pacientų reikalingos naujos imuninės sistemos aktyvinimo strategijos. Šioje apžvalgoje pateikiama priešvėžinių vakcinų ir galimų derinių su imunomoduliatoriais samprata.