Alergijos plėviasparnių vabzdžių nuodams diagnostikos savitumai: ar viskas paprasta? - Černiauskas, Kęstutis; Malinauskienė, Laura (Pulmonologija ir alergologija, 2022)
Plėviasparnių vabzdžių įgėlimai sukelia sistemines alergines reakcijas iki 7,5 proc. žmonių. Tokią reakciją patyręs pacientas turi būti ištirtas, siekiant nustatyti, kokio vabzdžio nuodams jis yra alergiškas. Vienintelis gydymo būdas, galintis apsaugoti nuo gyvybei pavojingos reakcijos – specifinė nuodų imunoterapija. Sensibilizacija dažniausiai patvirtinama naudojant diagnostinius metodus, besiremiančius specifinių imunoglobulinų E nustatymu prieš grynus nuodų ekstraktus. Apie pusei pacientų aptinkama dviguba sensibilizacija, o tai sukelia dilemą, kaip parinkti tinkamą imunoterapiją. Šiame straipsnyje apžvelgiamos šiuolaikinės plėviasparnių vabzdžių alergijos diagnostikos galimybės.