Įvairių veiksnių įtaka skreplių pasėlio konversijai gydant daugeliui vaistų atsparią tuberkuliozę - Musteikienė, Greta; Vitkauskienė, Astra; Žemaitis, Marius; Miliauskas , Skaidrius (Pulmonologija ir alergologija, 2022)
Iki šiol nėra aišku, nuo kokių veiksnių gali priklausyti skreplių pasėlio konversija gydant daugeliui vaistų atsparią tuberkuliozę (DVA-TB). Taip pat nėra ir visuotinai priimto vieno biožymens, kuris leistų anksti numatyti tuberkuliozės (TB) gydymo baigtis. Tyrimo tikslas. Įvertinti įvairių veiksnių įtaką skreplių pasėlio konversijai gydant DVA-TB. Tyrimo metodai. Prospektyvusis dvejus metus trukęs tyrimas, kuriame dalyvavo pacientai, kuriems pirmą kartą gyvenime nustatyta plaučių TB ir patvirtinta DVA-TB. Tyrimo metu vertinta galimų TB biožymenų (C reaktyviojo baltymo (CRB), tirpios tarpląstelinės adhezijos molekulės – 1 (sICAM-1), tirpaus urokinazės tipo plazminogeno aktyvatoriaus receptoriaus (suPAR) koncentracijos, nespecifinių T limfocitų subpopuliacijų dydžiai periferiniame kraujyje, pacientų socialiniai veiksniai, galintys turėti įtakos skreplių pasėlio konversijai. Rezultatai. Skreplių pasėlio konversijos neįvykimo rizika po pirmo gydymo mėnesio buvo 48 kartus didesnė alkoholį vartojantiems asmenims, lyginant su alkoholio nevartojančiais. Kitų socialinių veiksnių, biožymenų koncentracijų, nespecifiškų T limfocitų subpopuliacijų dydžių įtakos skreplių pasėlio konversijai nebuvo nustatyta. Išvados. Skreplių pasėlio konversijos dažniui, esant DVA-TB, didelę įtaką turi alkoholio vartojimo įpročiai