Kvėpavimo ir kraujotakos parametrų, fizinio krūvio tolerancijos bei širdies ir kraujagyslių sistemos saugumo įvertinimas, skiriant dviejų ilgo veikimo bronchus plečiančių vaistų derinius lėtine obstrukcine plaučių liga sergantiems pacientams - Dimienė, Ieva; Miliauskas, Skaidrius (Pulmonologija ir alergologija, 2022)
Lėtinė obstrukcinė plaučių liga (LOPL) yra viena iš dažniausiai mirtį sąlygojančių ligų, pasižyminti progresuojančia eiga ir palaipsniui atimanti galimybę gyventi įprastą gyvenimą. LOPL neretai nustatoma vėlai, jau esant ryškiems simptomams, todėl tokiais atvejais turi būti skiriamas ilgo veikimo muskarino receptorių blokatoriaus (IVMB) ir ilgo veikimo β2 agonisto (IVBA) derinys. Šios grupės medikamentai ne tik žymiai pagerina plaučių funkcijos rodiklius ir fizinį pajėgumą, tačiau pastaruoju metu atsiranda vis daugiau duomenų apie jų teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai, įvertinimui pasitelkiant radiologinius tyrimus (širdies magnetinio rezonanso tomografiją, dvimatę širdies echoskopiją). Daug dėmesio skiriama ir IVMB / IVBA derinių širdies ir kraujagyslių sistemos saugumui, tačiau šis klausimas vis dar išlieka diskusinis. Apžvalgoje pateikiami apibendrinti prieinamų mokslinių publikacijų duomenys apie IVMB / IVBA derinių vartojimo įtaką kvėpavimo, širdies ir kraujagyslių sistemoms bei fiziniam pajėgumui.