EOZINOFILAI SKATINA PLAUČIŲ STRUKTŪRINIŲ LĄSTELIŲ PROLIFERACIJĄ STIMULIUODAMI TARPLĄSTELINIO UŽPILDO PRODUKCIJĄ SERGANT ASTMA - Airidas Rimkūnas; Andrius Januškevičius; Eglė Vasylė; Jolita Palačionytė; Ieva Janulaitytė; Kęstutis Malakauskas (Pulmonologija ir alergologija, 2022)
Įvadas. Eozinofilinei astmai būdinga intensyvesnė eozinofilų – svarbiausių uždegiminių ląstelių šios ligos patogenezėje – infiltracija į kvėpavimo takus, kur jie gausiai išskiria įvairius citokinus, chemokinus ir augimo faktorius. Kvėpavimo takų remodeliacija yra susijusi su padidėjusia bronchų lygiųjų raumenų (BLR) mase, tačiau kitas svarbus veiksnys gali būti BLR ląstelių arba plaučių fibroblastų tarpląstelinio užpildo baltymų ir metaloproteinazių gamybos ir funkcijų pokyčiai. Tyrimo tikslas – įvertinti bei palyginti eozinofilų adhezijos prie plaučių struktūrinių ląstelių arba jų išskirto tarpląstelinio užpildo skirtumus bei poveikį plaučių struktūrinių ląstelių autokrininės proliferacijos reguliavimui sergant astma. Tyrimo metodai. Tyrimo metu buvo ištirta 12 alerginės astmos (AA) ir 8 sunkios eozinofilinės astmos (SEA) pacientų bei 11 sveikų asmenų (SA). Kraujo eozinofilai išskirti naudojant centrifugavimą aukšto tankio Ficoll gradiente ir magnetinę separaciją. Kiekvienam tiriamajam buvo sudaromos kombinuotos kultūros tarp plaučių struktūrinių ląstelių arba jų pagamintų tarpląstelinio užpildo komponentų ir išskirtų kraujo eozinofilų. Tarpląstelinio užpildo komponentai išgryninti pritaikant osmotinį ląstelių lizės amonio hidroksidu metodą, kurio metu yra suardoma ląstelinė kultūros dalis, tačiau lėkštelės dugne išsaugoma stabili, netirpi tarpląstelinio užpildo struktūra. Eozinofilų adhezija prie plaučių struktūrinių ląstelių įvertinta matuojant eozinofilų peroksidazės aktyvumą kombinuotose kultūrose. Plaučių struktūrinių ląstelių proliferacija vertinta praėus 48 val. po naujų ląstelių užsėjimo ant tarpląstelinio užpildo komponentų naudojant Alamaro mėlio reagentą. Rezultatai. Visose tiriamųjų grupėse eozinofilų adhezija prie tarpląstelinio užpildo buvo reikšmingai didesnė, lyginant su adhezija prie BLR ląstelių ir plaučių fibroblastų (p < 0,01). Eozinofilų prisitvirtinimas astmos grupėse buvo reikšmingai intensyvesnis, lyginant su SA grupe (p < 0,05). Tarpląstelinio užpildo komponentai, išskirti po plaučių struktūrinių ląstelių inkubacijos su visų grupių eozinofilais, skatino naujai užsėtų BLR ląstelių arba plaučių fibroblastų proliferaciją (p < 0,01), o tiriamųjų kraujo serumas papildomai sustiprino šį poveikį (p < 0,01). Tarpląstelinio užpildo komponentai, išgryninti po BLR ląstelių ir plaučių fibroblastų inkubacijos su AA ir SEA grupių eozinofilais reikšmingai intensyviau skatino naujai užsėtų plaučių struktūrinių ląstelių proliferaciją (p < 0,05), lyginant su SA eozinofilais. Išvados. Eozinofilai intensyviau prisitvirtina prie tarpląstelinio užpildo komponentų negu prie BLR ląstelių ar plaučių fibroblastų, o sergant astma eozinofilų adhezija yra padidėjusi. Po sąveikos su eozinofilais plaučių struktūrinės ląstelės skatina savo proliferaciją autokrininiais mechanizmais, dėl pakitusios tarpląstelinio užpildo komponentų produkcijos sergant astma.