Bronchų obstrukcijos išnykimas sergantiesiems astma: TRIMARAN ir TRIGGER tyrimų post hoc analizė - Guoda Vaitukaitienė (Pulmonologija ir alergologija, 2022)
Sergantiesiems astma nuolatinė bronchų obstrukcija siejama su prastesne ligos kontrole, prastėjančia plaučių funkcija ir ligos paūmėjimais. Šiame tyrime atliekant post hoc analizę buvo vertintas ryšys tarp per atrankos vizitą registruotos tiriamųjų sumažėjusios kvėpavimo funkcijos – bronchų obstrukcijos, vertintos po dilatacijos salbutamoliu, ir bronchų obstrukcijos gydymo itin smulkių dalelių beklometazono dipropionato / formoterolio fumarato / glikopironio (BDP / FF / G) deriniu viename inhaliatoriuje arba BDP / FF deriniu 52 savaičių laikotarpiu. Taip pat buvo vertinta vidutinio sunkumo ir sunkių astmos paūmėjimų rizika. Rezultatai parodė, kad sergantiesiems astma bronchų obstrukcija susijusi su didesne paūmėjimų rizika. Gydymas triguba terapija itin smulkių dalelių BDP / FF / G deriniu buvo labiau linkęs normalizuoti plaučių funkciją ir turėjo tendenciją mažinti paūmėjimų dažnį, lyginant su gydymu BPD / FF deriniu, ypač toje pacientų grupėje, kuriems išnyko bronchų obstrukcija bent per vieną vizitą.