Pacientų, gydytų Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų filiale Romainių tuberkuliozės ligoninėje dėl ekstrapulmoninės tuberkuliozės, klinikinių duomenų analizė - Dovilė Kazlauskienė; Greta Musteikienė (Pulmonologija ir alergologija, 2023)
Tyrimo tikslas. Įvertinti pacientų, gydytų Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų filiale Romainių tuberkuliozės ligoninėje dėl ekstrapulmoninės tuberkuliozės (EPTB), klinikinius duomenis. Metodika. Tyrime buvo analizuojamos pacientų, kurie buvo gydyti Romainių tuberkuliozės ligoninės EPTB skyriuje 2020–2021 m. ligos istorijos – 70 ligos atvejų. Pacientų gydymo stacionare ligos istorijos buvo atrinktos, naudojantis Kauno klinikų turima elektroninės sveikatos informacine sistema. Tyrimo metu išanalizuotos pacientų ligos istorijos ir surinkti duomenys: amžius, lytis, diagnozė, gretutinės ligos, ligos simptomai, simptomų trukmė, kontaktas su tuberkulioze (TB) sergančiuoju, žalingi įpročiai, tuberkulino mėginio rezultatai, diagnozės nustatymo metodai, taikytas gydymas, gydymo rezultatai. Rezultatai. Analizuoti 70 pacientų, sirgusių EPTB, ligos atvejai. Tiriamieji – 20–91 metų amžiaus 33 vyrai ir 37 moterys. Daugiausia pacientų gydyta dėl inkstų (27 pacientai, 38,6 proc.) ir stuburo (27 pacientai, 38,6 proc.) TB. Inkstų TB moterys sirgo dažniau (19 pacienčių, 70,4 proc.) nei vyrai (aštuoni pacientai, 29,6 proc.). Vyrai dažniau (17 pacientų, 63,0 proc.) nei moterys (10 pacienčių, 37,0 proc.) sirgo stuburo TB. 84 proc. pacientų nežinojo turėję kontaktą su sergančiuoju TB. Gretutinės ligos buvo nustatytos 87,1 proc. pacientų. Tuberkulino mėginys buvo atliktas 64,3 proc. pacientų ir 72 proc. jų buvo nustatytas teigiamas. EPTB diagnozė dažniausiai buvo nustatyta vaizdiniais tyrimo metodais (51,9 proc.), histologiškai – 2,9 proc, bakteriologiškai – 18,6 proc., kliniškai – 5,7 proc. Invaziniai gydymo metodai (šlapimtakių stentavimas ir kitos chirurginės intervencijos) taikyti 11,4 proc. pacientų. Visiems pacientams buvo skiriamas prieštuberkuliozinis gydymas, 95,7 proc. pacientų pasveiko. Išvados. Daugiausia pacientų gydyta dėl inkstų ir stuburo TB. Inkstų TB moterys sirgo dažniau nei vyrai, stuburo TB dažniau pasireiškė vyrams. EPTB diagnozė dažniausiai buvo nustatyta vaizdiniais tyrimo metodais. Visiems pacientams buvo skiriamas prieštuberkuliozinis gydymas, o invaziniai gydymo metodai taikyti nedaugeliui