2020–2022 m. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikose gydytų sunkia COVID-19 sergančiųjų, kuriems skirta deguonies terapija per didelės tėkmės nosies kaniules, duomenų analizė - Rusnė Glinskytė-Bimbirė; Urtė Gelčytė; Diana Barkauskienė; Neringa Vagulienė (Pulmonologija ir alergologija, 2023)
Tyrimo tikslas. Įvertinti sunkia koronaviruso liga 2019 (COVID-19) sergančių pacientų, kuriems skirta deguonies terapija per didelės tėkmės nosies kaniules (DTNK), demografinius ir klinikinius duomenis, ligos eigą, gydymą. Tyrimo metodika. Retrospektyviai analizuoti 110 sunkia COVID-19 sirgusių pacientų, kuriems buvo skirta deguonies terapija per DTNK, duomenys. Tyrimo dalyviai suskirstyti į dvi grupes: sėkmingas gydymas (sumažėjo arba išnyko deguonies poreikis) ir nesėkmingas gydymas (pacientas perkeltas į Intensyviosios terapijos skyrių, pradėta taikyti invazinė plaučių ventiliacija ir (arba) mirė). Vertinti duomenys: amžius, lytis, kūno masės indeksas, deguonies terapijos per DTNK taikymo trukmė, gretutinės ligos, C reaktyviojo baltymo (CRB) koncentracija, leukocitų ir neutrofilų kiekis, limfocitų kiekis, neutrofilų ir limfocitų santykis, skirtas gydymas (antibiotikai, tocilizumabas, remdesiviras, COVID-19 imuninė plazma), vakcinacija nuo COVID-19. Rezultatai. Ištirta 110 pacientų: sėkmingas gydymas deguonies terapija per DTNK – 53 pacientams (31 vyrams, 22 moterims); nesėkmingas – 57 pacientams (35 vyrams, 22 moterims). Sėkmingo gydymo grupėje pacientų amžius buvo reikšmingai jaunesnis nei nesėkmingo gydymo grupėje (p < 0,05). Nesėkmingo gydymo grupės pacientai reikšmingai dažniau sirgo daugiau nei dviem gretutinėmis ligomis, sėkmingo gydymo grupės pacientai dažniau sirgo iki dviejų gretutinių ligų (p < 0,05). Nesėkmingo gydymo grupės pacientams nustatytas reikšmingai mažesnis limfocitų kiekis ir didesnis neutrofilų bei limfocitų santykis, palyginus su sėkmingo gydymo grupės pacientais (p < 0,05). Nesėkmingo gydymo rizika padidėja 57,5 metų amžiaus ir vyresniems pacientams, kuriems neskirtas gydymas tocilizumabu, bei pacientams, kurie sirgo daugiau nei dviem gretutinėmis ligomis (p < 0,05). Išvados. Nesėkmingos gydymo grupės pacientams nustatytas reikšmingai mažesnis limfocitų kiekis ir didesnis neutrofilų bei limfocitų santykis, palyginus su sėkmingos gydymo grupės pacientais. Pacientų, sirgusių sunkia COVID-19, deguonies terapijos taikymo per DTNK gydymo baigčiai įtakos turėjo pacientų amžius, gretutinių ligų skaičius ir skirtas gydymas tocilizumabu.