Kriobiopsijos ir vaizdo torakoskopijos vertė, diagnozuojant intersticines plaučių ligas - Ernestas Rinkevičius; Marius Žemaitis (Pulmonologija ir alergologija, 2023)
Tyrimo tikslas. Nustatyti bei palyginti plaučių kriobiopsijos ir vaizdo torakoskopijos (VATS) biopsijos vertę, diagnozuojant intersticines plaučių ligas. Tyrimo metodika. Retrospektyvioji pacientų, kuriems Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikose 2013–2021 m. įtarta intersticinė plaučių liga ir atlikta plaučių kriobiopsija arba VATS biopsija, ligos istorijų duomenų analizė. Tyrimo rezultatai. Tiriamųjų imtį sudarė 48 pacientai, kuriems Kauno klinikose 2013–2021 m. įtarta intersticinė plaučių liga ir atlikta plaučių kriobiopsija arba VATS biopsija. Iš viso buvo atliktos 22 (45,8 proc.) plaučių kriobiopsijos ir 26 (54,2 proc.) VATS biopsijos. Tiriamieji – 26 vyrai ir 22 moterys, jų amžiaus vidurkis buvo 60,7 ± 10,1 metų. Rūkančių tiriamųjų buvo 13 (27,1 proc.), metusių rūkyti – 8 (16,7 proc.). Vidutinė rūkymo trukmė buvo 22,97 ± 15,13 pakme- čių. Kontaktas su kenksmingais aplinkos veiksniais buvo nustatytas 21 (43,8 proc.) pacientui. Dažniausi histologinio tyrimo atsakymai po kriobiopsijos buvo įprastinė intersticinė pneumonija (ĮIP) (22,7 proc.) ir nespecifinė intersticinė pneumonija (22,7 proc.), o atlikus VATS biopsiją – ĮIP (30,7 proc.) ir nenekrotizuojantis granulomatozinis susirgimas (19,2 proc.). Plaučių kriobiopsijos informatyvumas, diagnozuojant intersticines plaučių ligas, buvo 77,3 proc., o VATS biopsijos – 88,5 proc. ir statistiškai reikšmingai nesiskyrė (p > 0,05). Pacientams, kuriems buvo atlikta kriobiopsija, 4,5 proc. pasireiškė pneumotoraksas ir 4,5 proc. kraujavimas. VATS biopsijos vienintelė komplikacija – infekcija, kuri pasireiškė 11,5 proc. tiriamųjų. Išvados. Šio tyrimo metu nustatyta, kad kriobiopsijos vertė, diagnozuojant IPL, prilygsta auksiniam standartui – VATS biopsijai. Vertinant procedūrų saugumą, komplikacijų dažnis tarp kriobiopsijos ir VATS statistiškai reikšmingai nesiskyrė.