Ar sausųjų miltelių inhaliatoriai, turintys itin smulkias aerozolio daleles, gali pagerinti vaisto depoziciją plaučiuose? - Laima Kondratavičienė (Pulmonologija ir alergologija, 2020)
Siekiant kuo geresnės astmos ir lėtinės obstrukcinės plaučių ligos (LOPL) kontrolės, vis labiau didėja susidomėjimas itin smulkių dalelių aerozoliais, kurie nukreipti į smulkiuosius kvėpavimo takus. Įvertinus anksčiau paskelbtus vaistų depozicijos plaučiuose tyrimų duomenis, buvo pradėta aiškintis, ar dalelės, kurių skersmuo mažesnis nei 1 μm, gali pagerinti vaisto depoziciją periferiniuose kvėpavimo takuose. A. H. Boer apžvalgoje, įvertinus daugelį tyrimų bei palyginus Symbicort® TurbuHaler®, Seretide Diskus® ir Foster® NEXThaler® sausųjų miltelių inhaliatorius, įrodyta, kad 1–3 μm dalelės yra daug veiksmingesnės depozicijai plaučiuose.