Nesteroidinių vaistų nuo uždegimo paūminta kvėpavimo takų liga - Laura Malinauskienė (Pulmonologija ir alergologija, 2023)
Nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (NVNU) paūminta kvėpavimo takų liga (angl. NSAID-exacerbated respiratory disease, N-ERD) yra klinikinė būklė, kuriai būdingi nosies polipai, astma ir NVNU netoleravimas. Pagrindinis N-ERD mechanizmas yra sutrikęs arachidono rūgšties metabolizmo reguliavimas, dėl kurio vystosi nuolatinis eozinofilinis uždegimas viršutiniuose ir apatiniuose kvėpavimo takuose. N-ERD sergantiems pacientams pasireiškia nosies užburkimas, sunki hiposmija arba anosmija, tirštos išskyros iš nosies, taip pat apatinių kvėpavimo takų simptomai (kosulys, bronchų spazmas). N-ERD yra susijęs su sunkia astmos eiga, neretai reikalingas ilgalaikis sisteminių gliukokortikoidų vartojimas, daugybė endoskopinių sinusų operacijų. Galutinė N-ERD diagnozė nustatoma atliekant provokacinius testus su aspirinu, nes in vitro testas šiuo metu klinikinėje praktikoje neegzistuoja. Nepaisant įvairių gydymo metodų, pacientams, sergantiems N ERD, simptomai dažnai pasikartoja. Pagrindinės N-ERD gydymo strategijos, be įprastinio gydymo, apima NVNU vengimą, desensibilizaciją aspirinui ir monokloninių antikūnų vartojimą. Veiksmingas N-ERD gydymas vis dar išlieka dideliu iššūkiu.