Nutukimas ir astma - Džilda Veličkienė (Pulmonologija ir alergologija, 2023)
Nutukimas pasaulyje ir Lietuvoje yra didėjantis sveikatos iššūkis, susijęs su įvairiais genetiniais, aplinkos veiksniais ir gyvenimo būdu. Nutukimo gydymui šiuo metu skiriama gyvensenos korekcija, keičiant mitybą ir fizinį aktyvumą, medikamentinis gydymas ir chirurginis nutukimo gydymas. Nutukimu sergantys asmenys dažnai turi kvėpavimo problemų dėl riebalų kaupimosi aplink vidaus organus ir krūtinės ląstą. Tai gali sukelti kvėpavimo takų restrikciją, sutrikdyti plaučių funkciją. Pastaraisiais metais daugėja įrodymų apie riebalinio audinio sukeliamą sisteminį uždegimą, hormoninius pokyčius, kurie gali prisidėti prie astmos vystymosi ir pasunkinti jos eigą. Nutukimas gali mažinti astmos gydymo gliukokortikoidais veiksmingumą, sunkinti ligos eigą ir didinti hospitalizacijos riziką. Pastaraisiais metais išskiriamas nutukusių asmenų astmos sindromas, kuris gali būti kelių fenotipų. Tyrimai rodo, kad svorio mažinimas gali pagerinti astmos kontrolę, plaučių funkciją ir gyvenimo kokybę nutukusiems asmenims.