Alergenų specifinė imunoterapija klinikinėje praktikoje - Jūratė Staikūnienė-Kozonis (Pulmonologija ir alergologija, 2023)
Alergenų specifinė imunoterapija (SIT) yra moduliuojamasis imunoglobulino E medijuotų alerginių kvėpavimo organų ligų gydymo būdas. Įrodyta, kad SIT gali susilpninti alergeno sukeltus alerginio rinokonjunktyvito ir astmos požymius, sumažinti simptomus slopinamųjų vaistų poreikį, sumažinti astmos paūmėjimų dažnį ir turi ilgalaikį poveikį, išliekantį nutraukus gydymą. Tarptautinės astmos gydymo taisyklės GINA 2022 rekomenduoja poliežuvio alergenų imunoterapiją vaikams, vyresniems nei 12 metų amžiaus, ir suaugusiesiems, kuriems patvirtinta namų dulkių erkių alergija. Šiame straipsnyje pateikiamos SIT klinikinės indikacijos, imunologinės tolerancijos alergenui mechanizmai, veiksmingumo įrodymai.