Vaikų latentinės tuberkuliozės infekcijos aktualumas Lietuvoje - Laimutė Vaidelienė; Lukas Vaidelys (Pulmonologija ir alergologija, 2019)
Vaikų sergamumas tuberkulioze (TB) Lietuvoje išlieka aukštesnis nei Europos Sąjungos šalių vidurkis. Tai priklauso nuo suaugusiųjų sergamumo TB ir veiksmingo jų gydymo mūsų šalyje, nes vaikai retai serga atviromis TB formomis ir dažniausiai užsikrečia nuo atvira TB sergančių suaugusiųjų. Vaikų imuninis atsakas nėra pilnai subrendęs ir tai sąlygoja vaikų TB diagnostikos, gydymo bei profilaktikos savitumus. Kuo jaunesnis pacientas, tuo didesnė tikimybė užsikrėtus susirgti TB infekcija, o susirgus – pasireikšti išplitusioms (diseminuotoms) ligos formoms. Didžiausias pavojus – vaikams iki penkeriųmetų amžiaus. Vaikams būdingiausia latentinė TB infekcija. Jos metu bakterijos vaiko organizme yra gyvybingos, bet nesidaugina, tik potencialiai gali suaktyvėti. 10 proc. infekuotų asmenų per gyvenimą suserga TB. Todėl labai svarbu išaiškinti latentinę TB infekciją vaikams ir, esant indikacijų, skirti gydymą. Tam reikalinga išsami anamnezė ir kontakto su sergančiuoju TB paieška. Pagrindinis pradinis tyrimas, nustatant TB infekciją vaikams, tuberkulino mėginys. Jį būtina atlikti ir visiems septynerių metų vaikams bei rizikos grupių vaikams kasmet. Lietuvoje 2018 m. tuberkulino mėginys atliktas 68 proc. vaikų, kuriems jis turėjo būti atliktas. Teigiamas mėginys nustatytas 10 proc. vaikų.