Molekulinė alergologija – ką reikia žinoti gydytojui praktikui? - Edita Gasiūnienė (Pulmonologija ir alergologija, 2019)
Šiuometu beveik 40 proc. išsivysčiusių šalių gyventojų kenčia nuo alergijų. Pacientams simptomai pasireiškia įvairaus sunkumo alerginėmis reakcijomis: nuo pavienių simptomų iki anafilaksijos. Diagnozuojant alergines ligas, svarbu tinkamai surinkti paciento ligos anamnezę, išsiaiškinti simptomus, jų pasireiškimo laiką nuo alergeno patekimo į organizmą, atlikti fizinį paciento tyrimą bei patvirtinti įsijautrinimą. Dažniausiai atliekami odos dūriomėginiai, specifiniai imunoglobulinai (Ig) E, tačiau kryžminėms reakcijoms patvirtinti arba paneigti atliekami tikslesni specifinių alergenų komponentųmolekuliniai tyrimai, kuriais remiantis galima tiksliau parinkti gydymą bei numatyti galimas alergines reakcijas ateityje, sudaryti papildomą tyrimo planą.