Pirfenidono veiksmingumas gydant idiopatinės plaučių fibrozės progresavimą - Laima Kondratavičienė (Pulmonologija ir alergologija, 2019)
Forsuotos gyvybinės plaučių talpos (ang. forced vital capacity, FVC) procentinis sumažėjimas nuo būtinojo dydžio, nueinamo atstumo sumažėjimasmetrais, atliekant 6 min. ėjimo testą (6 MĖT), bei hospitalizacijos dėl kvėpavimo takų ligų yra įvykiai, turintys ryšį su idiopatinės plaučių fibrozės progresavimu bei mirtingumu. Ligos progresavimo įvykių paplitimas, gydant pirfenidonu 12mėn., iki šiol nėra tirtas ir nežinomas. III fazės klinikiniai tyrimai ASCEND ir CAPACITY registravo ligos progresavimo įvykius pacientams, gydomiems pirfenidonu, bei placebo grupei. Tyrimai parodė, kad pirfenidonas reikšmingai sumažino ligos progresavimo įvykių dažnį bei mirtingumą po šių įvykių 12 mėn. laikotarpyje gydant pirfenidonu, lyginant su placebo grupe.