Triguba terapija gydant LOPL. Klinikinių tyrimų apžvalga - Jolita Palačionytė (Pulmonologija ir alergologija, 2019)
Pastaraisiaismetais patvirtinti du trijų veikliųjųmedžiagų viename inhaliatoriuje vaistų deriniai sergantiesiems lėtine obstrukcine plaučių liga (LOPL). Abu vaistų derinius sudaro įkvepiamieji gliukokortikoidai (iGK), ilgo veikimo β2 agonistai (IVBA) ir ilgo veikimomuskarino receptorių blokatoriai (IVMB). Šioje apžvalgoje pateikiami klinikinių tyrimų duomenys apie trigubos terapijos veiksmingumą ir saugumą gydant LOPL. Trijuose iš penkių iki šiol atliktų klinikinių tyrimų (TRILOGY, TRINITY ir TRIBUTE) sergantiesiems LOPL skirtas gydymas beklometazono dipropionato, formoterolio fumarato ir glikopironiumo (BDF/FF/G) deriniu, dviejuose (FULFIL ir IMPACT): flutikazono furoato, vilanterolio irumeklidino (FLF/VI/UMEC) deriniu. Visų tyrimų rezultatai rodo, jog, skiriant trigubą terapiją, sumažėja LOPL paūmėjimų dažnis, pagerėja plaučių funkcija ir su sveikata susijusi gyvenimo kokybė nesukeliant žalos sveikatai. Triguba terapija yra veiksminga gydant LOPL sergančius pacientus, kuriems būdingi nuolatiniai respiraciniai simptomai ir ligos paūmėjimai su nedidele šalutinių poveikių rizika. Be to, tyrimų rezultatai rodo ilgesnį pacientų išgyvenamumą, o pastaraisiais metais tiriamas ir trigubos terapijos poveikis LOPL sergantiesiems, kuriems būdingi nuolatiniai respiraciniai simptomai, tačiau ligos paūmėjimo rizika maža.