Ne 2 tipo sunkios astmos diagnostikos ir gydymo galimybės - Deimantė Hoppenot (Pulmonologija ir alergologija, 2019)
Įrodyta, jog 2 tipo astma bei eozinofilinis kvėpavimo takų uždegimas nustatomas dviem trečdaliams sergančių sunkia astma pacientų. Jam būdinga padidėjęs eozinofilų skaičius kraujyje, didesnė serumo imunoglobulino E (IgE) ir frakcinė iškvepiamo azoto oksido (FeNO) koncentracijos. Tačiau trečdaliui sergančiųjų sunkia astma vis dėlto stebimi ne 2 tipo astmai būdingi požymiai.Nepaisant to, kad klinikinėje praktikoje vartojami vis nauji vaistai sunkiai astmai gydyti ir dažnai pabrėžiama individualaus sunkios astmos gydymo parinkimo svarba, šiuo metu specifinis sunkios astmos gydymas biologiniais vaistais yra galimas tik esant 2 tipo astmai (eozinofiliniam fenotipui). Deja, ne 2 tipo astmai būdingiems fenotipams (neutrofilinei ir paucigranuliocitinei astmai) patvirtinto veiksmingo medikamentinio gydymo kol kas nėra.