Astma ir gastroezofaginio refliukso liga - Egidijus Morkūnas; Laimas Virginijus Jonaitis (Pulmonologija ir alergologija, 2019)
Žinoma, kad egzistuoja ryšys tarp gastroezofaginio refliukso ligos (GERL) ir astmos. Respiracinių simptomų, susijusių su astma, dažnis yra didesnis GERL sergantiems pacientams. Sergantiesiems astma GERL nustatoma dukart dažniau nei nesergantiems astma. Priežastinį ryšį tarp GERL ir astmos sudėtinga įvertinti, nes abi būklės skatina viena kitą. Išskiriami trys pagrindiniai mechanizmai, kaip patologinis gastroezofaginis refliuksas gali sąlygoti paryškėjusią kvėpavimo takų obstrukciją astma sergantiems pacientams: nervus vagus dirginimas, padidėjęs bronchų reaktyvumas ir mikroaspiracija. Svarbiausi GERL diagnostikos aspektai sergantiesiems astma: anamnezė, tipinė ir netipinė GERL simptomatika, endoskopija, 24 val. impedansostas). Sergantiesiems vidutinio sunkumo arba sunkia astma ir jaučiantiems GERL simptomus, ypač besiskundžiantiems atpylimu arba nakties metu pasireiškiančiais astmos simptomais, rekomenduojama skirti empirinį gydymą PSI du kartus per dieną, 30 min. prieš pusryčius ir vakarienę 3 mėn. Gydytojo gastroenterologo konsultacija ir endoskopinis tyrimas rekomenduojami tada, kai GERL simptomai neregresuoja gydymo PSI metu arba pacientas skundžiasi kitais, perspėjamaisiais simptomais. Bendro susitarimo dėl chirurginio priešrefliuksinio gydymo sergantiesiems astma, susijusia su GERL, nepriimta.