Vakcinos komponentai, sukeliantys padidėjusio jautrumo reakcijas. Alergiškų pacientų vakcinacija - Justina Šematonytė (Pulmonologija ir alergologija, 2024)
Vakcinos yra pagrindinės visuomenės sveikatos priemonės, pasižyminčios palankiu saugumo profiliu ir veiksmingumu. Jos taip pat svarbios istoriškai, mažinant infekcinių ligų naštą. Nors rimtos alerginės reakcijos į vakcinas yra retos, gydytojui specialistui reikėtų žinoti potencialius alergenus vakcinose. Šioje apžvalgoje pateikiami įvairių vakcinos komponentų, galinčių sukelti padidėjusio jautrumo reakcijas, pavyzdžiai.