Imunosupresijos priežastys ir jos korekcijos galimybės esant infekcijai - Laura Tamašauskienė; Brigita Šitkauskienė (Pulmonologija ir alergologija, 2018)
Imusupresija – tai būklė, susijusi su imuniteto slopinimu ir nepakankamu imuniniu atsaku, dar vadinamu imunodeficitu. Imunodeficitai skirstomi į pirminius ir antrinius. Dažniausiai susiduriama su antriniais imuninės sistemos pažeidimais, kurie yra įgyti, sąlygoti kitų ligų arba būklių. Pirminiai imunodeficitai (PID) – tai plati ligų grupė, kuriai būdingas bendras požymis – įgimtas tam tikros imuninės grandies sutrikimas. Specialieji imunologiniai tyrimai leidžia tiksliai nustatyti, kuri imuninės sistemos grandis yra pažeista ir pagal tai parinkti atitinkamą gydymą. Esant antriniam imunodeficitui, pirmiausia rekomenduojama išsiaiškinti jį sukėlusią priežastį ir ją šalinti. Sergant PID su antikūnų nepakankamumu, skiriama pakaitinė terapija žmogaus imunoglobulinu. Ląstelinių arba mišrių imunodeficitų atvejais gali būti atliekama kaulų čiulpų transplantacija. Esant komplemento komponentų stygiui skiriama pakaitinė terapija komplemento komponentais. Visais imunodeficitų atvejais paprastai reikalinga adekvati irlaiku skiriama infekcijų profilaktika. Moksliniai tyrimai rodo, jog kai kurie medikamentai, mikroelementai, vitaminai ir žoliniai preparatai gali teigiamai veikti imuninę sistemą. Šiame straipsnyje apibendrinamos dažniausios imunosupresijos priežastys bei jos korekcijos galimybės.