Alfa triptazemijos aktualumas klinikinėje praktikoje - Justina Šematonytė; Guoda Vaidotaitė; Gustė Vainoriūtė; Rasa Traberg (Pulmonologija ir alergologija, 2025)
Klinikinėje genetikoje požymis laikomas individo savybe, kuri gali būti paveldima, susiformuoti dėl aplinkos poveikio arba atsirasti dėl genetinių ir aplinkos veiksnių sąveikos. Paveldima alfa triptazemija (PαT) yra genetinis požymis, pirmą kartą aprašytas 2014 m. PαT paveldima autosominiu dominantiniu būdu, todėl yra 50 proc. tikimybė, kad šis požymis bus perduotas palikuonims. Ši būklė atrasta neseniai ir dar nepakankamai ištirta bei aprašyta, todėl dažnai lieka nediagnozuota. Šiuo straipsniu siekiama supažindinti su vis aktualesne gydytojų alergologų ir klinikinių imunologų praktikos problema – PαT