Transtorakalinės plaučių audinio biopsijos kompiuterinės tomografijos kontrolėje diagnostinė vertė. Patirtis Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikose - Antanas Montvila; Paulius Jaruševičius; Deividas Mikalauskas; Deividas Klebanovas; Domas Golubickas; Jurgita Zaveckienė (Pulmonologija ir alergologija, 2018)
Įvadas. Transtorakalinė adatinė plaučių audinio biopsija kompiuterinės tomografijos kontrolėje (TTB-KT) yra minimaliai invazyvi, saugi bei aukšta diagnostine verte pasižyminti procedūra, skirta įvairių plaučių darinių bei generalizuotų plaučių ligų morfologijai nustatyti. Lyginant su kitomis plaučių audinio biopsijų technikomis, TTB-KT pasižymi saugumu, tikslumu, galimybe tyrimą atlikti greitai be specialaus pasiruošimo arba specifinės įrangos, išvengiant paciento sedacijos. Diagnostinė vertė. Skirtingai nei transbronchinė plaučių audinio biopsija (TBB), kurios tikslumas stipriai priklauso nuo darinio lokalizacijos, dydžio ir kartais ribotos galimybės darinį vizualizuoti, TTB-KT pasižymi aukštu tikslumu tiriant tiek centrinius, tiek periferinius darinius, nepriklausomai nuo jų dydžio arba lokalizacijos. Remiantis Lietuvos ir užsienio autorių patirtimi, diagnostinis tikslumas viršija 90 proc. TTB-KT metu grėsmingos komplikacijos pasitaiko ypač retai. Mūsų patirtis. Atlikus retrospektyviąjąmažos imties (15 pacientų, kuriems atlikta TTB-KT) analizę, nustatyta, kad visiems pacientams TTB-KT buvo informatyvi. Kliniškai nereikšmingas pneumotoraksas išsivystė tik trims pacientams. Lyginant su TBB, laikas nuo darinio radiologinio nustatymo iki informatyvios TTB biopsijos reikšmingai trumpesnis. Išvada. TTB-KT, lyginant su TBB, pasižymi didesniu informatyvumu, mažesniais kaštais, leidžia sutrumpinti laiką iki histologinio tyrimo bei sumažinti reikšmingų komplikacijų dažnį, lyginant su kitomis biopsijos technikomis.