Impulsinės oscilometrijos rodiklių ir FEV1 palyginimas atliekant bronchų provokacinius ir plėtimo mėginius - Sabina Gasperovič; Kęstutis Malakauskas (Pulmonologija ir alergologija, 2025)
Spirometrija yra dažniausiai naudojamas tyrimas bronchų provokacinio ir plėtimo mėginių metu, tačiau impulsinė oscilometrija gali būti naudojama kaip alternatyvus plaučių funkcijos tyrimo būdas. Tyrimo tikslas. Įvertinti, ar impulsinė oscilometrija gali būti alternatyva spirometrijai, atliekant bronchų provokacinius ir plėtimo mėginius. Tyrimo metodai. Tyrime dalyvavo 20 asmenų, kuriems įtarta astma (12 vyrų ir 8 moterys, amžiaus vidurkis – 41,5 ± 15,1 metų). Visiems tiriamiesiems atliktas bronchų provokacinis mėginys metacholinu, naudojant aerozolinį dozimetrą („Provo.X“, „Ganshorn“, Vokietija). Vertintas forsuoto iškvėpimo tūris per pirmą sekundę (FEV1), išmatuotas spirometru „SpiroScout“ („Ganshorn“, Vokietija), ir impulsinės oscilometrijos rodikliai, išmatuoti oscilometru „Tremoflo C-100“ („Thorasys“, Kanada): kvėpavimo takų pasipriešinimas 5 Hz (R5), 20 Hz (R20), 5–20 Hz (R5–20) dažniais, reaktyvumas ties 5 Hz (X5) ir reaktyvumo plotas ties 5 Hz (AX5). Šie rodikliai išmatuoti tyrimo pradžioje ir po kiekvienos metacholino dozės, skiriamos provokacinio mėginio metu. Tiriamiesiems, kurių bronchų provokacinio mėginio rezultatai buvo teigiami, atliktas bronchų plėtimo mėginys, įpurškiant 400 µg salbutamolio. Po 15 min. pakartotinai įvertinti FEV1 ir impulsinės oscilometrijos rodikliai. Rezultatai. Visiems tiriamiesiems atlikus bronchų provokacinį mėginį nustatyta statistiškai reikšminga koreliacija (p < 0,05) tarp FEV1 ir visų impulsinės oscilometrijos rodiklių tyrimo pradžioje ir po paskutinės metacholino dozės, išskyrus tarp pradinių FEV1 ir R5–20. Skirtumas tarp pradinės FEV1 vertės ir vertės po paskutinės metacholino dozės (ΔmchFEV1) statistiškai reikšmingai koreliavo su ΔmchR5, ΔmchX5 ir ΔmchAX5 (p < 0,05). Šešiems tiriamiesiems (30 proc.), kurių bronchų provokacinio mėginio rezultatai buvo teigiami, FEV1 pokytis prieš ir po bronchų plėtimo mėginio (ΔsalbFEV1)statistiškai reikšmingai koreliavo su ΔsalbX5 ir ΔsalbR5–20 (p < 0,05). Išvados. Impulsinė oscilometrija gali būti laikoma alternatyva spirometrijai, atliekant bronchų provokacinius ir plėtimo mėginius.Tinkamiausi impulsinės oscilometrijos rodikliai bronchų provokaciniam mėginiui su metacholinu vertinti yra R5, X5 ir AX5, o atsakui į salbutamolį – X5 ir R5–20.