Atnaujinti ALEX klinikinio tyrimo duomenys: alektinibas▼ – naujas ALK teigiamo nesmulkiųjų ląstelių plaučių vėžio gydymo standartas - Vytautas Ankudavičius (Pulmonologija ir alergologija, 2018)
Taikinių terapija – tai sąlyginai naujas plaučių vėžio gydymo būdas.Nustačius anaplastinės limfomos kinazės (ALK) geno translokaciją, rekomenduojamas pirmos eilės gydymas ALK tirozino kinazės inhibitoriais. III fazės klinikiniame tyrime ALEX buvo lyginamas alektinibo ir krizotinibo veiksmingumas bei saugumas, skiriant šių vaistų anksčiau negydytiems, ALK atžvilgiu teigiamu išplitusiu nesmulkiųjų lastelių plaučių vėžiu sergantiems asmenims. ALEX tyrimo stebėsenos fazės rezultatai parodė, kad alektinibo gydymo nauda yra reikšminga ir ilgalaikė –metastazavusiu ALK atžvilgiu teigiamu nesmulkiųjų ląstelių plaučių vėžiu sergantys pacientai be ligos progresavimo išgyveno beveik trejus metus. Todėl ALK tirozino kinazės inhibitorius alektinibas turėtų būti standartiniu gydymo pasirinkimu pirmą kartą diagnozavus ALK teigiamą nesmulkiųjų ląstelių plaučių vėžio formą.