Tiotropio ir olodaterolio derinio vaidmuo lėtinės obstrukcinės plaučių ligos gydyme - Laima Kondratavičienė (Pulmonologija ir alergologija, 2018)
Įkvepiamieji bronchus plečiamieji vaistai yra lėtinės obstrukcinės plaučių ligosmedikamentinio gydymo pagrindas, siūlomas ir Pasaulinės lėtinės obstrukcinės plaučių ligos iniciatyvos (angl. Global Obstructive Lung Disease Initiative, GOLD). Ilgo veikimo įkvepiamieji muskarino receptorių blokatoriai (IVMB) ir ilgo veikimo β2 agonistai (IVBA) kartu derinyje yra veiksmingesni nei įprasti trumpo veikimo vaistai, o jų farmokologiniai profiliai efektyviai vienas kitą papildo. Rezultatai, gauti atlikus dvigubos terapijos tyrimus, parodė, kad šie vaistai gali būti derinami, o kompleksinė IVMB ir IVBA terapija sustiprina gydomąjį poveikį. Remiantis šiais duomenimis, pradėta dešimties III fazės klinikinių tyrimų programa ToviTO, kuri plačiai ištyrė kompleksinio gydymo tiotropio su olodateroliu viename inhaliatoriuje naudą. Tiotropio ir olodotareolio 5/5 µg derinys reikšmingai pagerino forsuoto iškvėpimo tūrio per pirmąją sekundę (angl. Forced Expiratory Volume in First Second, FEV1) plotą po kreive (angl. Area Under the Curve) nuo 0 iki 3 val. (FEV1 AUC0–3 val.), FEV1 rodiklius prieš kitos tiriamo vaisto dozės suvartojimą, gyvenimo kokybę, sumažino dusulio pojūtį bei padidino fizinio krūvio toleranciją, lyginant sumonoterapija ir placebu.