Alektinibo veiksmingumas ir saugumas gydant išplitusiu ALK teigiamu nesmulkiųjų ląstelių plaučių vėžiu sergančius pacientus: ALEX klinikinio tyrimo rezultatai - Jurgita Matulionė (Pulmonologija ir alergologija, 2025)
Taikinių terapija reikšmingai pagerino nesmulkiųjų ląstelių plaučių vėžio (NSLPV) pacientų išgyvenamumą ir gyvenimo kokybę. Alektinibas, selektyvus anaplastinės limfomos kinazės (ALK) inhibitorius, veiksmingas tiek sisteminiu lygmeniu, tiek centrinėje nervų sistemoje (CNS), gydant pažengusį ALK teigiamą NSLPV. ALEX yra pirmasis pasaulinis III fazės klinikinis tyrimas, kuriame tiesiogiai palyginti du ALK inhibitoriai (alektinibas ir krizotinibas), skiriant juos kaip pirmos eilės gydymą. ALEX tyrimo stebėsenos rezultatai pagrindžia alektinibo kaip pirmos eilės gydymo standartą pacientams, sergantiems anksčiau negydytu ir išplitusiu ALK teigiamu NSLPV.