Flutikazono furoatas/vilanterolis 92/22 μg, skiriamas vieną kartą per parą, ir beklometazono dipropionatas/formoterolis 100/6 μg, skiriamas du kartus per parą, astmai gydyti: pilotinis 12 savaičių tyrimas - Virginija Kalinauskaitė-Žukauskė (Pulmonologija ir alergologija, 2018)
Atliktas 12 savaičių trukmės pilotinis tyrimas, kurio metu vertintas flutikazono/vilanterolio 92/22 μg, skiriamo vieną kartą per parą, ir beklometazono/formoterolio 100/6 μg, skiriamo du kartus per parą, veiksmingumas (gyvenimo kokybės, plaučių funkcijos aspektu) sergantiesiems vidutinio sunkumo astma. Tyrime dalyvavo 40 tiriamųjų, kuriems astmos kontrolės testas ir spirograma vertinti pradinio vizito metu ir 4, 8 bei 12-tą stebėsenos savaitę. Pacientams, gydytiems beklometazonu/formoteroliu, vidutinė FEV1vertė trečiojo apsilankymometu siekė 78 proc., o paskutinio vizitometu – 79,1 proc., flutikazono/vilanterolio grupėje – atitinkamai – 74,5 ir 75,8 proc. (p=0,01). Beklometazono/formoterolio grupėje užfiksuotos ir didesnės vidutinės IC bei MMEF 25–75 proc. vertės. Vertinant dusulį, reikšmingi skirtumai tarp grupių išryškėjo nuo trečiojo tyrimo vizito. Nuo antrojo vizito skyrėsi ir naktiniai simptomai, skubiosios pagalbos vaistų, kurie slopina simptomus, poreikis. Tiriamieji abejose tiriamosiose grupėse skirtingai suvokė astmos kontrolę tiek pradinio vizito metu, tiek vertinant praėjus 4 ir 8 gydymo savaitėms. Bendras astmos simptomų kontrolės balas abejose grupėse skyrėsi antrojo, trečiojo ir ketvirtojo vizitų metu.Pacientams, vartojusiems beklometazoną/formoterolį, FEV1 vertė buvo žymiai didesnė tiek 4 val. po vaisto sukvėpavimo (p=0,04 karto), tiek po antrosios vaisto dozės (p=0,02), palyginus su tiriamaisiais, gydymui vartojusiais flutikazoną/vilanterolį. Beklometazono/formoterolio grupėje užfiksuota ir geresnė astmos kontrolė, retesni naktiniai simptomai, stabilesnė plaučių funkcija.