Trigubos terapijos viename inhaliatoriuje nauda gydant lėtinę obstrukcinę plaučių ligą - Giedrė Gurevičienė (Pulmonologija ir alergologija, 2018)
Lėtinei obstrukcinei plaučių ligai (LOPL) būdinga nuolatinė kvėpavimo takų obstrukcija, sąlygojanti nuolatinius kvėpavimo simptomus, kurie intensyvėja ligai progresuojant bei kartojantis paūmėjimams. Remiantis Visuotinės obstrukcinės plaučių ligos iniciatyvos (angl. Global Initiative for Obstructive Lung Disease) rekomendacijomis, triguba medikamentinė LOPL terapija įkvepiamuoju gliukokortikoidu (iGK), ilgo veikimo muskarino receptorių blokatoriumi (IVMB) bei ilgo veikimo β2-agonistu (IVBA) indikuotina pacientams, kuriems, nepaisant skiriamo gydymo IVBA/IVMB arba IVBA/iGK, išlieka kliniškai reikšmingų simptomų ir kurie turi padidėjusią vidutinių arba sunkių paūmėjimų riziką. Trigubos medikamentinės LOPL terapijos veiksmingumą demonstruoja FULFIL (angl. Once-Daily Triple Therapy for Patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease) ir IMPACT (angl. InforMing the PAthway of COPD Treatment) klinikinių tyrimų duomenys. Remiantis jais, įrodytas gydymo trijų skirtingų farmakoterapinių grupių (iGK/IVMB/IVBA) įkvepiamaisiaismedikamentais pranašumas lyginant su dviguba terapija (iGK/IVBA, IVBA/IVMB). Flutikazono furoato / umeklidinio / vilanterolio grupėje nustatytas statistiškai patikimai mažesnis vidutinio sunkumo ir sunkių paūmėjimų dažnis, taip pat užfiksuoti geresni plaučių funkcijos rodikliai bei geresnė su sveikata susijusi gyvenimo kokybė lyginant su dvigubo medikamentinio gydymo grupėmis. Tuo tarpu jokių saugumo profilio skirtumų nenustatyta. Taigi triguba medikamentinė terapija viename inhaliatoriuje yra perspektyvus LOPL gydymo būdas atrinktiems pacientams.