Tiotropis ir olodaterolis lėtinės obstrukcinės plaučių ligos paūmėjimų prevencijai: DYNAGITO tyrimo duomenys - Jolita Palačionytė (Pulmonologija ir alergologija, 2018)
Lėtine obstrukcine plaučių liga (LOPL) sergantys pacientai dažnai patiria ligos paūmėjimus. Siekiant sumažinti paūmėjimų dažnį, rekomenduojami ilgo veikimo bronchus plečiamųjų vaistų deriniai. Neaišku, ar derinant ilgo veikimo β2 agonistą olodaterolį su ilgo veikimo muskarino receptorių blokatoriumi tiotropiu daugiau sumažinamas paūmėjimų dažnis, palyginus tik su tiotropiu. DYNAGITO tyrimas yra pirmas tyrimas, siekiant nustatyti, ar tiotropio ir ilgo veikimo β2 agonisto derinys yra veiksmingesnis retinant LOPL paūmėjimus lyginant su monoterapija tiotropiu.Tyrime dalyvavo 9009 pacientai iš 818 centrų 51 šalyje. Nustatyta, kad vidutinio sunkumo ir sunkių paūmėjimų dažnis buvo mažesnis tiotropio-olodaterolio grupėje nei vien tiotropio (dažnio santykis (DS) – 0,93, 99 proc. pasikliautinasis intervalas (PI) 0,85–1,02; p=0,498), tačiau nebuvo pasiekta tikslinio 0,01 reikšmingumo lygmens pranašumui patvirtinti.