Padidėjęs jautrumas krešėjimą veikiantiems vaistams - Jūratė Staikūnienė (Pulmonologija ir alergologija, 2017)
Antikoaguliantai klinikinėje praktikoje plačiai vartojama ir heterogeniška vaistų grupė, kurią sudaro heparinai, kumarinai, tiesioginiai trombino inhibitoriai, trombocitus veikiantys vaistai. Visi jie gali sukelti padidėjusio jautrumo reakcijas, kurios gali būti greitos, lėtos eigos ir visų keturių padidėjusio jautrumo reakcijų tipų. Alergija antikoaguliantams pasireiškia nedidelei daliai gydomų pacientų, dažniausiai lėtojo tipo odos reakcijomis injekcijos vietoje arba kitose kūno vietose, retai pasireiškia anafilaksinės reakcijos, odos nekrozė. Heparino sukelta trombocitopenija yra grėsminga alergijos forma, kai 5–14 dienų nuo gydymo pradžios prasideda trombocitopenija, trombozės ir nėra kitų trombocitopenijos priežasčių. Galimos kryžminės alerginės reakcijos tarp nefrakcionuoto heparino, frakcionuotų heparinų ir heparinoidų, dėl to, esant alergijai heparinui, reikia rinktis kitų grupių vaistus.