Pirfenidono klinikinio veiksmingumo metaanalizė, gydant idiopatinę plaučių fibrozę - Virginija Kalinauskaitė-Žukauskė (Pulmonologija ir alergologija, 2017)
Idiopatinė plaučių fibrozė – tai liga, pasireiškianti progresuojančia plaučių audinio fibroze, greitai prastėjančia plaučių funkcija bei pasižyminti trumpu išgyvenamumu. Nėra vaistų, išgydančių ligą, tačiau galima efektyviai stabilizuoti jos eigą ir sulėtinti progresavimą. Veiksmingumą ir saugumą klinikiniuose tyrimuose įrodę bei patvirtinti idiopatinės plaučių fibrozės gydymui vaistai yra priešfibrotiškai veikiantys pirfenidonas ir nintedanibas. Atlikta pirmoji sisteminė apžvalga ir internete prieinamų duomenų metaanalizė, kurios metu vertintas pirfenidono ir nintedanibo veiksmingumas panašiais laiko intervalais nuo gydymo pradžios. Tiek pirfenidonas, tiek nintedanibas yra veiksmingi gydant idiopatinę plaučių fibrozę, jie lėtina plaučių funkcijos kritimą, tačiau pirfenidonas pasižymėjo mažesniais mirštamumo rodikliais.