Silikozė - Neringa Vagulienė (Pulmonologija ir alergologija, 2017)
Silikozė – tai intersticinė difuzinė plaučių liga kuriai būdinga silicio kristalų (kvarco, kristobalito ir tridimito) sąlygojama plaučių fibrozė [1]. Tai viena dažniausių pneumokoniozių, kuriai nėra veiksmingo specifinio gydymo. Taigi šios ligos prevencija ir ankstyva diagnostika yra pagrindiniai ligos kontrolės metodai. Silikozė žinoma nuo Antikos laikų, tačiau vis dar išlieka viena dažniausia profesine kvėpavimo takų liga ir aktualia visuomenės sveikatos problema. Silicio dioksidas yra vienas labiausiai paplitusių mineralų Žemėje ir yra pagrindinis dirvožemio, smėlio ir uolų komponentas, įskaitant granitą ir kvarcitą. Silicio dioksidas gali būti kristalinės ir amorfinės (nekristalinės) formos [2]. Konversija iš amorfinės formos į kristalinę formą vyksta veikiant aukšta temperatūra [3]. Silikozę gali sukelti trys kristalinio silicio dioksido formos: kvarcas, kristobalitas ir tridimitas. Kvarcas yra labiausiai paplitusi kristalinio silicio dioksido forma ir yra pagrindinis uolų komponentas, įskaitant granitą, skalūną ir smiltainį. Kvarcas yra dažniausiai naudojamas pramonėje. Silikozės rizika turi žmonės, kurių darbas susijęs su silicio kristalų galimu kontaktavimu (1 lentelė) ir jos išsivystymui svarbus rizikos veiksnys yra kumuliacinė silicio dozė.