Tarpląstelinis matriksas ir jo vaidmuo sergant astma - Ieva Janulaitytė; Andrius Januškevičius; Kęstutis Malakauskas (Pulmonologija ir alergologija, 2017)
Tarpląstelinis matriksas – tai neląstelinė visų audinių bei organų sudedamoji dalis, kurią sudaro dinamiškas glikoproteinų, kolagenų, glikozaminoglikanų ir proteoglikanų kompleksas. Tarpląstelinis matriksas sudaro ląstelių mikroaplinką bei skatina svarbius biocheminius ir biomechaninius signalus, reikalingus audinių morfogenezei, diferenciacijai ir homeostazei palaikyti. In vitro sąlygomis daugelis ląstelių gali augti tik prisitvirtinusios prie atitinkamo paviršiaus dalyvaujant tarpląstelinio matrikso baltymams, kartu jie yra ir substratas, reikalingas ląstelių migracijai. Tarpląstelinis matriksas suteikia ląstelėms ne tik mechaninę ir struktūrinę funkcijas, jis taip pat įtrauktas į audinių vystymosi, kamieninių ląstelių brandos bei vėžio vystymosi reguliaciją, nes jo fizikinės savybės leidžia dalyvauti signalo perdavimo procesuose – perduoti erdvinį signalą per ląstelių paviršiaus augimo faktorių receptorius bei adhezines molekules.