Plaučių embolijos klinikinės išraiškos ir rizikos veiksnių sąsajų tyrimas - Vykintas Čelkys; Skaidrius Miliauskas (Pulmonologija ir alergologija, 2017)
Pacientų tyrimo dėl plaučių embolijos (PE) atranka prasideda nuo šios ligos įtarimo. Į šį tyrimą buvo įtraukti asmenys, kurių klinikinis pasireiškimas svyravo nuo besimptomių būklių iki ūminių, gyvybei grėsmingų klinikinių išraiškų, susirgę staiga ir tie, kuriems simptomai progresavo lėtai. Buvo vertinami žinomi rizikos veiksniai, jų pasireiškimo dažnis ir sąsajos su klinikine išraiška, ieškoma naujų PE išsivystymą galinčių predisponuoti rizikos veiksnių. Plati pacientų atranka sudarė sąlygas vertinti PE pasireiškimo variantus priartinant juos prie kasdienės praktikos.