Devinto tipo T limfocitų pagalbininkų bei eozinofilų apoptozės vaidmuo sergant alergine astma - Deimantė Hoppenot (Pulmonologija ir alergologija, 2016)
Astma yra lėtinė kvėpavimo takų uždegimo liga, kurios paplitimo ir sergamumo rodikliai pastaraisiais metais pastebimai didėja daugelyje išsivysčiusių šalių, tarp jų – ir Lietuvoje. Astmos metu atsiranda lėtinis neinfekcinis kvėpavimo takų uždegimas, kurį dar labiau sustiprina aplinkos alergenai, orų kaita, kvėpavimo takų infekcijos arba fizinis krūvis. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, astma serga apie 300 milijonų žmonių ir sergančiųjų šia liga kasmet vis daugėja. Oficialiais Lietuvos statistikos duomenimis, sergančiųjų astma skaičius per pastaruosius metus taip pat didėja – 2014 m. užregistruota 44,6 astmos atvejų, tenkančių tūkstančiui Lietuvos gyventojų, tuo tarpu 2011 m. buvo užregistruota tik 36,2 atvejų, tenkančių tūkstančiui Lietuvos gyventojų. Nors astma yra viena seniausiai tyrinėjamų ligų, jos patogenezė tebėra nevisiškai aiški. Žinoma, kad astmos patogenezėje dalyvauja įgimto ir įgyto imuniteto komponentai, tačiau sergant astma vykstantys mechanizmai iki šių dienų nėra iki galo aiškūs, todėl tolesni astmos patogenezėje dalyvaujančių ląstelių tyrimai išlieka aktualūs ir svarbūs. Neseniai atrasta T limfocitų pagalbininkų subpopuliacijai priklausanti ląstelė (Th9), kuri, manoma, yra viena iš pagrindinių interleukino-9 (IL-9) gamintojų ir dalyvauja alerginio uždegimo patogenezėje. Th9 limfocitai atrasti vykdant eksperimentinius tyrimus su ląstelių kultūromis, po to šios ląstelės atrastos graužikų, o vėliau ir žmogaus organizme. Kadangi tyrimai pradėti vykdyti neseniai, Th9 limfocitų vaidmuo sergant alerginėmis kvėpavimo takų ligomis mažai ištirtas. Ypač mažai mokslinių duomenų apie žmogaus Th9 limfocitus bei jų vaidmenį lėtinio neinfekcinio alerginio uždegimo metu. Lietuvos sveikatos mokslo universiteto Medicinos fakulteto Pulmonologijos klinikoje 2011–2016 m. vykdytas mokslinis tyrimas, kuriame siekta nustatyti devinto tipo T limfocitų pagalbininkų (Th9 limfocitų) bei eozinofilų apoptozės vaidmenį sergant astma.