Ūminis vaikų kvėpavimo nepakankamumas - Jurgita Pečiulytė; Vaidotas Gurskis (Pulmonologija ir alergologija, 2016)
Ūminis kvėpavimo nepakankamumas yra dažniausia priežastis, dėl kurios vaikai patenka į gydymo įstaigą. Svarbu suprasti fiziologinius, anatominius ypatumus, patofiziologinius mechanizmus, kurie paaiškina dažnesnį vaikų mirštamumą nuo kvėpavimo nepakankamumo. Svarbu laiku atkreipti dėmesį į klinikinius simptomus, teisingai interpretuoti fizinę apžiūrą diagnozuojant ūminį kvėpavimo nepakankamumą. Tinkamas fizinis ištyrimas ir bendrosios būklės vertinimas padeda tiksliai nustatyti priežastį, sukėlusią ūminį kvėpavimo nepakankamumą ir padaryti reikiamus sprendimus pradedant gydymą.