Laisvos DNR reikšmė diagnozuojant plaučių vėžį - Danielius Serapinas; Arina Medvedeva; Justė Čepaitė; Giedrė Mickevičiūtė (Pulmonologija ir alergologija, 2016)
Tradiciškai vėžio diagnozė nustatoma taikant histologinius ir radiologinius tyrimo metodus, tačiau tobulėjant molekuliniams tyrimo metodams, atrandama vis daugiau biožymenų, kurie padeda vėžį klasifikuoti į molekulinius tipus. Remiantis šiais molekuliniais tipais, galima skirti navikui specifinį gydymą ir sulaukti geresnių rezultatų. Daugumai biožymenų aptikti ir nustatyti reikalingos invazinės procedūros: chirurginė naviko ekscizija, biopsijos paėmimas ar plonos adatos aspiracija. Tuo tarpu aptikti ir ištirti laisvą DNR (ang. cell free DNA, cfDNA) tereikia minimaliai invazinės procedūros, vadinamosios skystos biopsiijos. cfDNR - jautrus, specifiškas biožymuo, suteikiantis galimybę anksti nustatyti naviko diagnozę, stebėti naviko masę, liekamąją ligą bei atsparumą gydymui. cfDNR atspindi visą naviko genomą bei navikui būdingą heterogeniškumą, o tai leidžia skirti pacientui individualizuotą gydymą.